Świąteczne inspiracje: Rozgrzewające napoje na zimne dni

18.11.2018
Świąteczne inspiracje: Rozgrzewające napoje na zimne dni

Przed nami zimowe, chłodne dni. Często chodzimy zmarznięci, a nasza odporność jest wystawiona na próbę. Bardzo dobrym sposobem ogrzania się, wzmocnienia i poprawy odporności jest picie rozgrzewających napojów.

Picie ciepłych, doprawionych odpowiednimi przyprawami i zawierających wartościowe dodatki, napojów pomoże się rozgrzać po długim, zimowym spacerze, przegonić nadchodzące przeziębienie i wzmocnić odporność.

 Polecam Wam kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzewające napoje. Bazą dla takich zimowych napojów mogą być:

  • gotowane suszone owoce (jabłka, śliwki, daktyle, gruszki);
  • herbaty owocowe (np. malinowa, jabłkowa, żurawinowa);
  • kompoty z owoców sezonowych  (jabłek, gruszek, śliwek) lub owoców cytrusowych (pomarańczy, grejpfrutów, cytryn);
  • soki jabłkowe;
  • herbaty ziołowe (rumianek, liście maliny, rooibos, hibiskusowa);
  • napoje roślinne (”mleko” migdałowe, kokosowe, sojowe);
  • mleko.

Kluczowymi dodatkami w takich napojach są korzenne przyprawy:

Goździki – mają intensywny aromat i lekko pikantny smak. Goździki działają przeciwzapalne i antyseptyczne. Są znakomitym antyutleniaczem i z tego powodu spowalniają procesy starzenia i mają właściwości przeciwnowotworowe. Bez goździków trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia – są obecne w wielu świątecznych potrawach.

Cynamon -  ma ciepły, korzenny zapach. Ma działanie antynowotworowe, przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. W kuchni polskiej stosowany jest głównie do ciast, deserów, napojów.

Gałka muszkatołowa – cechuje ją gorzkawy-korzenny smak. Doprawia się nią sosy, mięsa, ale także desery i napoje. Gałka muszkatołowa, oprócz, właściwości przeciwbólowych, pobudza trawienie.

Nasiona kolendry – wzmacnia organizm i ma sporo przeciwutleniaczy. Potrawom i napojom nadaje charakterystyczny smak i zapach.

Imbir – skuteczny wleczeniu przeziębień, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Mocno rozgrzewa i poprawia krążenie. Jest wręcz nieodzowny w zimowych napojach rozgrzewających. Polecam wersję suszoną i mieloną oraz jego świeży korzeń.

Anyż – wszyscy kojarzymy charakterystyczny i słodkawy zapach anyżu. Ma działanie wykrztuśne, lekko pobudzające. Anyż jest dodawany do dań słodkich i wytrawnych.

Kardamon – jest skuteczny w leczeniu przeziębień, odchudzaniu i dolegliwości układu pokarmowego. Pobudza apetyt, wzmocni odporność. Dlatego zalecany jest do zimowych, rozgrzewających napojów.

Ziarna czarnego pieprzu – dodają pikantnego i lekko ostrego smaku. Pieprz wzmacnia odporność i pomaga spalać tkankę tłuszczową. Jest dodawany do wersji indyjskiego napoju na bazie czarnej herbaty – chai masala.

Kurkuma – ta przyprawa ma bardzo wiele pozytywnie wpływających na nasz organizm właściwości. Kurkuma poprawia pracę mózgu, wzmacnia odporność. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, oczyszczające i antynowotworowe. Do napojów można  dodawać kurkumę mieloną lub świeży korzeń.

Teraz czas na przepisy! Polecam Wam niezwykle aromatyczny i energetyczny kompot z owoców cytrusowych. Pyszną propozycją jest rozgrzewający napój jabłkowy, zrobiony na bazie soku jabłkowego ze świeżym imbirem i goździkami.

Tradycyjnym świątecznym przepisem jest kompot z suszonych owoców. Jest pachnący, poprawia trawienie i jeśli dodamy do niego korzennych przypraw – rozgrzewający.

Na koniec coś dla łasuchów, czyli czekolada z piankami. Możecie jej smak zaostrzyć odrobiną pieprzu, a aromatu dodać przyprawiając ją cynamonem i kardamonem.

Zachęcam was do komponowania własnych napojów, ze smaków i dodatków, które lubicie. Wykorzystujcie zioła i owoce, mieszajcie przyprawy i dodatki. I trzymajcie się ciepło!

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

5 tygodni temu
Fajnie też pomysłowo i smacznie.;)

Basiliana

5 tygodni temu
Ciekawy artykuł z mnóstwem inspiracji do wykorzystania. U mnie również kompot z suszu to obowiązkowy napój na wigilijnym stole. W zeszłym roku dodaliśmy do niego trochę świeżych pomarańczy - zyskał dzięki nim cytrusowy aromat.

Bożena Matuszczyk

5 tygodni temu
Dziękuję Elu na pewno w tym roku wypróbuję.;)Pozdrawiam.

Bożena Matuszczyk

5 tygodni temu
U nas też Elu ,ale nigdy nie dodawałam do takiego kompotu korzennych przypraw. Muszę wyprawować w tym roku.;)

bietka

5 tygodni temu
Bożenko ja dodawałam korzenne przyprawy i polecam, bo wtedy kompot jest naprawdę pyszny :)

bietka

19.11.2018 15:32
U nas kompot z suszonych owoców na wigilię musi być obowiązkowo :)

Bożena Matuszczyk

19.11.2018 11:10
Dobre rady nigdy nie są złym i przydadzą się na pewno.;) Fajna propozycja co do kompotu z suszonych owoców ,na pewno skorzystam. Dziękuję.;)

bertpvd

18.11.2018 21:04
Uwielbiam owocowy kompot. Chyba nasiona kolendry mają nieskończony opis. Pozdrawiam.

Doradca Smaku

19.11.2018 09:20
To super, mam nadzieję, że tekst będzie inspiracją do przygotowywania własnych napojów. Tekst uzupełniony - dziękuję!

Polecane przepisy

prymat