W dzisiejszym odcinku Doradcy Smaku klasyczny przepis kuchni staropolskiej w nowym wydaniu autorstwa Darii Ładochy. Bo dlaczego by nie upiec kurczaka razem z owocami?
Gdy kończy się lato i zaczyna jesień, możemy cieszyć się dostępnością pysznych owoców. Warto wykorzystać je podczas przygotowywania posiłków i spróbować nowych, niepowtarzalnych smaków. Podobnym tropem poszła Daria Ładocha, która do popularnej potrawy jaką są pieczone udka z kurczaka postanowiła dodać porzeczki oraz jabłka, a następnie zalać je czerwonym winem, sosem sojowym i miodem.
To nie jedyne składniki odpowiedzialne za doskonały smak kurczaka. Zanim udka trafią do piekarnika, powinny przez około 40 minut leżeć w lodówce, nasmarowane aromatyczną marynatą zawierającą przyprawy Prymat: paprykę słodką wędzoną, cynamon, pieprz i sól.
Jako dodatki do kurczaka idealnie sprawdzą się kasza gryczana oraz prażone orzechy! W tym przepisie są to orzechy pekan, ale równie dobrze możesz wykorzystać swoje ulubione orzechy np. laskowe lub brazylijskie.