Poczuj eksplozję smaków i wyjątkowy zapach orientalnych przypraw w smacznym, prostym i szybkim daniu jednogarnkowym inspirowanym kuchnią indyjską!
W dzisiejszym odcinku "Doradcy Smaku" zobaczysz jak powstaje aromatyczna potrawa z soczewicą, ananasem i kalafiorem.
Sekretem kuchni indyjskiej są przyprawy i to właśnie one grają główną rolę w tym daniu. Mieszanka curry zawiera m.in. kardamon, kolendrę, kurkumę, cynamon, pieprz czarny i chili. Dodaj do niej jeszcze czosnek oraz kawałek startego imbiru, a Twoje danie nabierze wyjątkowego aromatu, który poczujesz w całej kuchni.
To jeszcze nie wszystkie przyprawy! Podczas gotowania użyj kminu rzymskiego oraz papryki ostrej mielonej. Pikantne smaki złagodzi obecny w potrawie ananas.
Gotowe danie pięknie udekoruj listkami kolendry, szczypiorkiem i prażonym sezamem. Na koniec skrop je jeszcze sokiem z limonki, by nabrało nieco kwaśnego smaku.
Przepis na aromatyczne, kolorowe curry z soczewicą, ananasem i kalafiorem znajdziesz POD TYM LINKIEM.