Moc orientalnych przypraw w kolorowym curry z soczewicą, ananasem i kalafiorem

20.09.2022
Moc orientalnych przypraw w kolorowym curry z soczewicą, ananasem i kalafiorem

Poczuj eksplozję smaków i wyjątkowy zapach orientalnych przypraw w smacznym, prostym i szybkim daniu jednogarnkowym inspirowanym kuchnią indyjską! 

W dzisiejszym odcinku "Doradcy Smaku" zobaczysz jak powstaje aromatyczna potrawa z soczewicą, ananasem i kalafiorem.

Sekretem kuchni indyjskiej są przyprawy i to właśnie one grają główną rolę w tym daniu. Mieszanka curry zawiera m.in. kardamon, kolendrę, kurkumę, cynamon, pieprz czarny i chili. Dodaj do niej jeszcze czosnek oraz kawałek startego imbiru, a Twoje danie nabierze wyjątkowego aromatu, który poczujesz w całej kuchni. 

To jeszcze nie wszystkie przyprawy! Podczas gotowania użyj kminu rzymskiego oraz papryki ostrej mielonej. Pikantne smaki złagodzi obecny w potrawie ananas.

Gotowe danie pięknie udekoruj listkami kolendry, szczypiorkiem i prażonym sezamem. Na koniec skrop je jeszcze sokiem z limonki, by nabrało nieco kwaśnego smaku. 

Przepis na aromatyczne, kolorowe curry z soczewicą, ananasem i kalafiorem znajdziesz POD TYM LINKIEM

 

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Polecane przepisy

prymat