![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-x-soljanka-rosyjska-odc-110-3.jpg)
Bazą solianki rosyjskiej jest wywar mięsny, grzybowy lub rybny. Ta zupa łączy w sobie różne smaki: słony, ostry, słodki i kwaśny. Jest to pożywne, gęste i aromatyczne danie jednogarnkowe.
W przepisie, który przygotował Robert Sowa znajdziecie ogórki kiszone, kapary, oliwki, mięso, cebulę, boczek i pieczarki. Zupa jest zabielana kwaśną śmietaną i podawana z plastrami cytryny i świeżą natką pietruszki. Solianka jest zupą ratunkową ;) – stawia na nogi po szampańskiej zabawie. Przepis na soliankę rosyjską znajdziecie tutaj.
POLECANE PRZEPISY
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: