Tagine to arabskie naczynie z pokrywką, służące do przygotowywania dań nad węglem lub drewnem. Jest to także nazwa potrawy, która obecnie kojarzy się przede wszystkim z kuchnią marokańską. Tagine może składać się z mięsa, ryb, ale też zawierać tylko warzywa. Własnie taką wersję dania przygotował Michel Moran.
Bakłażan, koper włoski, czerwona papryka, cebula i cukinia to składniki, które sprawią, że wegetariański tagine będzie naprawdę wyśmienity. Jednak to kardamon i szafran sprawią, że danie będzie miało oryginalny, pełen aromatu smak.
Oglądajcie "Doradcę Smaku" od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 koper włoski
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- ½ cytryny
- 1 biała cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek do bakłażanów + do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- do smaku: Kardamon mielony, Szafran nitki, Sól morska, Pieprz biały mielony, Pieprz czarny Prymat
PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.