Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Doradca Smaku VIII: Tagine z bakłażanem i koprem włoskim, odc. 35

Tagine to arabskie naczynie z pokrywką, służące do przygotowywania dań nad węglem lub drewnem. Jest to także nazwa potrawy, która obecnie kojarzy się przede wszystkim z kuchnią marokańską. Tagine może składać się z mięsa, ryb, ale też zawierać tylko warzywa. Własnie taką wersję dania przygotował Michel Moran.

Bakłażan, koper włoski, czerwona papryka, cebula i cukinia to składniki, które sprawią, że wegetariański tagine będzie naprawdę wyśmienity. Jednak to kardamon i szafran sprawią, że danie będzie miało oryginalny, pełen aromatu smak.

Oglądajcie "Doradcę Smaku" od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10.

Składniki:

  •         2 bakłażany
  •         1 koper włoski
  •         1 czerwona papryka
  •         1 cukinia
  •         ½ cytryny
  •         1 biała cebula
  •         4 łyżki oliwy z oliwek do bakłażanów + do smażenia
  •         1 łyżeczka cukru
  •         do smaku: Kardamon mielony, Szafran nitki, Sól morska, Pieprz biały mielony, Pieprz czarny Prymat

 

PRZEPIS ZNAJDZIECIE TUTAJ.

bietka 04.05.2018 14:59
Ciekawe danie : )
Bożena Matuszczyk 02.05.2018 22:30
Smakowite Tagine ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak