Modne w ostatnim czasie steki wcale nie są trudne do przygotowania w domowym zaciszu. Z ciekawymi dodatkami stworzą pożywny i prawdziwie mięsny obiad. Smażone lub grillowanie steki, czy antrykoty to modne w ostatnich latach dania. Najczęściej wybieramy je z kart menu restauracyjnego, ale warto wiedzieć, że bardzo prosto i szybko możemy je przygotować w domu.
Nie bójmy się przygotowywać takiego mięsa. Pamiętajmy tylko przy tym, by steki smażyć stosunkowo krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Pozostaną w ten sposób soczyste.
Jeśli chcemy ciekawie urozmaicić nasze danie proponuję przygotować do niego winny sos z dodatkiem szalotki i pieczarek. Oryginalnym dopełnieniem będą tutaj także prażone, chrupiące płatki migdałów.
Nie zapominajcie również o musztardzie – we Francji do każdego smażonego mięsa to obowiązkowy dodatek!
Składniki:
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- szczypta cukru
- 100 g migdałów
- 2 antrykoty wołowe (ok. 500 g)
- 2 łyżki Musztardy miodowej Prymat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- liście botwinki do dekoracji
- do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Tymianek suszony, Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat
PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.