Przepisy zawierające frazę `ciasto na pizze`
Ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat, a także wyjątkowe połączenia składników, kuchnia rodem z Półwyspu
Apenińskiego ma wielu amatorów. Poniżej można znaleźć zbiór przepisów, które umożliwią przygotowanie Ci
wymarzonego ciasta na pizzę. Podstawowymi składnikami tej najbardziej znanej włoskiej potrawy, powinny zawsze być
drożdże, mąka, szczypta soli i cukru, a także wedle uznania element rozcieńczający w postaci mleka, oleju, wody lub miks
tych składników.
Znajdziesz tu ciasto na pizzę cienką, chrupiącą, w neapolitańskim stylu, a także puszyste, dzięki któremu wraz ze swoją
rodziną lub znajomymi przeniesiesz się na Sycylię, regionu znanego z pieczenia grubej foccaci. Urabianą masę można
wzbogacić szeregiem dodatkowych składników, takimi jak zioła prowansalskie, bazylia, a nawet zsiadłe mleko. Wybierz
jeden z dostępnych przepisów i zaproś gości na wykwintną kolację.
Ciasto na pizzę według oryginalnej, włoskiej receptury powinno być urabiane rękoma, bez użycia dodatkowych
przyrządów, jak mikser czy wałek. Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu się wszystkich składników w misce, gotowa
masa powinna zostać przykryta i odstawiona w ciepłe miejsce, tak aby drożdże mogły wyrosnąć. Gotowy okrągły lub
prostokątny placek, posmaruj oliwą i sosem pomidorowym, posyp mozzarellą lub innym serem, udekoruj dowolnymi
składnikami i piecz w wysokiej temperaturze.