Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz drobiowo-warzywny.
* ok. 50 dag gulaszowego mięsa drobiowego (ja użyłam mieszanego z piersi kurczaka i udźca z indyka)
* 8 dużych pieczarek
* 1/2 puszki groszku konserwowego
* 1/2 puszki fasoli czerwonej konserwowej
* 3 duże marchewki
* 1/2 średniej wielkości selera
* 1 ogórek kiszony
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 50 ml białego wina wytrawnego
* 1 łyżeczka tymianku
* 1 łyżka majeranku
* 1 liść laurowy
* 2 cebule
* 5 ząbków czosnku
* pieprz, sól
* 1 łyżeczka płaska ostrej papryki czerwonej w proszku
* 2 łyżki płaskie czerwonej papryki słodkiej w proszku
* olej do smażenia
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, osuszyć. Cebule i czosnek posiekać. Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Groszek i fasolę osączyć z zalewy. Ogórek kiszony pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, posypać papryką ostrą i słodką, oprószyć pieprzem i solą. Gdy się zrumieni zmniejszyć płomień i wrzucić cebulę z czosnkiem, poddusić. Marchewkę i seler obrać,opłukać i pokroić w kosteczkę (ew.zetrzeć na tarce jarzynowej). Dodać je do mięsa i podsmażyć. Dodać tymianek, majeranek i liść laurowy. Podlewać co jakiś czas małą ilością wody,wlać białe wino i dusić ok. 0,5 godziny. Dodać pieczarki i ogórek kiszony i dalej dusić. Pamiętać o uzupełnianiu wody.
Po ok.50 minutach wrzucić fasolkę i groszek, koncentrat pomidorowy i dusić,aż straci on smak surowizny.Doprawić jeszcze raz do smaku.
Ja niczym nie zagęszczałam gulaszu, rozgotowane warzywa dały mu odpowiednią konsystencję.Podałam mój gulasz na plackach ziemniaczanych.
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/93998/idealne-placki-ziemniaczane-.html
Polałam kleksem kwaśnej śmietany.Podałam z kiszonym ogórkiem.