Dżem jabłkowo - dyniowy

Dżem jabłkowo - dyniowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mąższu dyni, najlepiej odmiana o mocno pomarańczowej barwie

    1
  • kg jabłek odm. Antonówka

    1
  • szkl. cukru

    2
  • cytryny

    2
  • łyżka goździków (ok. 15 szt.)

    1
  • łyżeczka mielonego cynamonu

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest tak pyszny, że zakochacie się w nim od pierwszego razu.

Dynię, sam miąższ bez skórki i pestek, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i ok. 0,5 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Cytryny szorujemy, sparzamy, ocieramy ze skórki i wyciskamy sok. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryn. Kiedy dynia zmięknie dodajemy jabłka z sokiem, skórkę cytrynową, mieszamy i smażymy - bez przykrycia - aż jabłka się rozpadną a dżem zgęstnieje (ok. 30-45 min) - ja pod koniec smażenia wyławiam łyżką goździki. Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy i po chwili wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Cynamon dodajemy na końcu ponieważ dodany wcześniej może gorzknieć. Taki dżem jest doskonały do pieczywa, ale też można nim smarować i przekładać ciasta.

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

27.11.2012 10:59
bardzo apetycznie wygląda

Monika-twin

22.10.2012 07:59
uwielbiam jabłka i dynię-musi byc pycha

malcik111

23.04.2012 09:12
czekam na sezon, aby poszaleć z takimi przepisami:)

Misia90

22.08.2011 11:20
fajne

Marysia

22.08.2011 11:02
super

Karolina69

22.08.2011 10:53
fajne

Agnieszka/picola

14.03.2011 18:02
to m is być pyszny dżemik

Henryka2

14.01.2011 17:53
Lubię domowe dżemiki.

Ewa104

12.11.2010 22:35
Dziś zrobiłam po raz drugi dżem z tego przepisu.Jest przepyszny i tak pięknie pachnie, że trudno mu się oprzeć.

marta0906

01.11.2010 11:58
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat