Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kolorowych sałat
Cykorię sałatową również rozbieramy na części i myjemy.
Marchew myjemy, oskrobujemy i płuczemy.
Po opłukaniu ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Sałatę i cykorie rwiemy palcami na niewielkie cząstki, wkładamy do szklanej salaterki, dodajemy marchew i delikatnie mieszamy.
Do małego słoiczka np. po koncentracie pomidorowym lub musztardzie, wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz.
Słoiczek zakręcamy i chwilę energicznie nim potrząsamy.
Gdy składniki sosu się połączą wylewamy sos na sałatkę. ( ja czasem robię tą sałatkę z samą oliwą, solą i pieprzem, a czasami dodaję do niej jeszcze zioła lub natkę pietruszki). Dekorujemy i wstawiamy do chłodziarki by się lekko oziębiła.