Placek drożdżowy z powidłami

Placek drożdżowy z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    25 dag
  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    6 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • powidło śliwkowe (węgierkowe)

    1 słoik mały
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną posiekać z miękkim masłem, dodać drożdże roztarte z cukrem i jajko, wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć je do blaszki i piec około 35 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wlosiaczek

07.01.2014 22:23
Przykro mi, ale placek wcale nie urósł, a nie jestem laikiem w pieczeniu drożdżowych ciast, zmarnowałam tylko składniki, nie polecam :(

IKrakowianka

20.10.2013 21:09
lubię taki placek

Wafelek2601

03.05.2013 23:15
Dla mnie extra

Andysz

25.04.2012 08:13
na pewno pyszny;)

Krzysztof42

25.10.2011 14:29
super

mehia

07.07.2011 21:47
niezły

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat