Śnieżne ciasto

Śnieżne ciasto

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • olej

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • rum

    6 łyzek
  • śmietana 30%

    500 ml
  • żelatyna

    3 łyzeczki
  • biała czekolada

    2 tabliczka
  • wiórki kokosowe

    50 gr
  • soda oczyszczona

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąke, cukier, kakao, jogurt, olej, soda, proszek, cukier waniliowy połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka).
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, lekko przechłodzić. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki). Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami (można tez startą czekoladą). Włożyć do lodówki na min. 12 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

03.07.2017 21:13
Kuszacy kasek

Grazyna0211

24.06.2017 10:27
smaczne ciasto

pestka

17.06.2017 09:17
smaczny deser

Madzai

15.06.2017 00:19
efektownie wygląda

Renataj

01.01.2012 18:57
Bardziej śnieżne niż nasza tegoroczna zima. Apetycznie wygląda.

Ewa104

03.09.2011 11:07
Faktycznie wygląda jak pierzynka ze śniegu na ziemi.Delikatnie i puszyście.

haniaa

24.05.2011 11:06
super...

Sarenka

14.04.2011 17:39
Fajne, fajne :)

matii6

18.12.2010 20:47
ale super ciacho,,,głosik

Agnieszka_B

18.12.2010 12:07
Same pyszności:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat