Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz z botwiną i fasolką.
* pęczek botwiny (ja użyłam botwinki ze słoika, którą zrobiłam latem wg.przepisu Pyzy)
* 1 butelka barszczu czerwonego
* 1 łyżka majeranku suszonego
* 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka cebuli suszonej
* 2 małe listki laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 10-12 małych ziemniaków
* 6 łyżek śmietany
* 1 czubata łyżeczka mąki
* sól
* kawałek dowolnej wędzonki (ja dałam kawałki wędzonego boczku)
Fasolę namoczyć na noc,zmienić wodę i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok.1,5 godziny. Odcedzić.
Do garnka wlać ok.2 l wody, wrzucić fasolę, wędzonkę, listek laurowy i ziele angielskie.
Botwinę opłukać, posiekać drobno wraz z małymi buraczkami, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wsypać do zupy. Ew. wykorzystać gotową botwinkę ze słoiczka.
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do zupy. Doprawić majerankiem, cząbrem, cebulą suszoną, czosnkiem granulowanym. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać barszcz i zagotować.W tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką. Małym strumieniem wlać trochę gorącego barszczu do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Wlać nasz "zabielacz" do pozostałego barszczu i zagotować. Doprawić ew. solą i pieprzem.