Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowo-kawowy
* masło 1 łyżka
* bułka tarta 1 łyżka
Na ciasto: białka ubić z solą na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać porcjami 1 /3 cukru.
Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na
gęstą masę. Wymieszać z kawą i skórką cytrynową.
Do masy żółtkowej dodać połowę orzechów i pianę z białek.
Resztę orzechów wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Upieczone ciasto przetrzymać kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Następnie wyjąć z piekarnika i z tortownicy, pozostawić do ostygnięcia.
Na krem:
śmietankę ubić z cukrem waniliowym.
Ser utrzeć z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodać bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto przekroić na trzy krążki.
Dwa dolne krążki nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, posmarować kremem i nałożyć na nie trzeci blat ciasta.
Całość posmarować resztą kremu, posypać startą czekoladą i przybrać wg własnego uznania - ja zrobiłam dekorację z marcepanowych róż, zrobionych własnoręcznie..