Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w paski albo zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na maśle aż do wyparowania wody. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać włoszczyznę, przesmażyć ok. 7 minut, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy, dusić ok. 45 minut - do miękkości, na ok. 10 minut przed końcem duszenia, dodać pieczarki, wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na ok. 20 minut, następnie panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rumiano z obu stron, osuszyć z tłuszczu, podawać z przygotowanymi warzywami na ciepło lub na zimno.