Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy
1 .1/2 kostki margaryny Kasia,
1 szklanka cukru pudru,
2 budynie śmietankowe ,
3 łyżki kakao,
2 szklanki mleka
,4 łyżki rodzynek .
20 dag bez ,
1/2 szklanki koniaku lub wódki.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:Orzechy mielimy .Żółtka z cukrem ucieramy na puszysta masę ,Białka z odrobina soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do żółtek .Wsypujemy bułkę tartą ,zmielone orzechy( 5-6 łyżek zostawiamy do przybrania)i delikatnie mieszamy .Do tortownicy wylewamy ciasto i pieczemy w 170 * C przez 1 godzinę .Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.Wyjmujemy i przekrawamy na 3 części.
Przygotowujemy poncz: Kawę zalewamy 2 szklankami wrzątku ,studzimy ,Gdy się zaparzy przecedzamy ,dodajemy alkohol ,sok z cytryny i studzimy.
Krem: Budy gotujemy z połowy mleka podanego w przepisie na opakowaniu i studzimy.Masło miksujemy z cukrem i budyniem ,a następnie dzielimy na 2 części .Kakao rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy .Do jednej części kremu dodajemy kakao i mieszamy .Rodzynki myjemy ,sparzamy i moczymy w alkoholu ,osączamy. Pierwszy krążek ciasta mocno nasączamy ponczem ,cienko smarujemy ciemnym kremem i posypujemy rodzynkami .Bezy moczymy w alkoholu pozostałym po moczeniu rodzynek ,układamy na rodzynkach i cienko smarujemy ciemnym kremem.Na wierzch kremu kładziemy drugi krążek i na tym smarujemy grubą warstwę jasnego kremu i przykrywamy trzecim krążkiem.
Biszkopt nasączamy ponczem .Wierzch tortu smarujemy reszta ciemnego kremu ,a boki częścią jasnego .Nożem umoczonym w zimnej wodzie idealnie wygadzamy powierzchnię tortu.Z reszty białego kremu robimy dekoracje lub używamy gotowych ozdób .