Przepis i sposób przygotowania na: Przecierowa groszkowa
Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy ok. 5-10 minut. Dorzucamy mrożony groszek;mieszamy, przykrywamy i dusimy kolejne 5 - 10 minut. Zalewamy gotowym wywarem warzywnym lub mięsnym. Doproowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 - 20 minut.
Odcedzamy wywar, kilka łyżeczek groszku ratujemy do dekoracji, a resztę miksujemy wraz z ziemniakami i cebulką. Ew można wrzucić marchew i kawałek selera z wywaru. Do zmiksowanej groszkowej \"papki\" dolewamy wywar. Ilość - w zależności od oczekiwanej konsystencji. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem. Podajemy w miseczkach ozdabiając plasterkami ugotowanej marchwi, groszkiem oraz słupkami boczku.