Sakiewki z podgrzybkami

Sakiewki z podgrzybkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybków

    1/2 kg
  • cebula biała

    1
  • czosnku

    2 ząbki
  • posiekanej natki pietruszki

    1 łyżka
  • masła

    4 łyżki
  • łodyżek cienkiego szczypiorku

    kilka
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • schab

    4 (plastry, 2-3 cm)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzybki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Schab powinien być szeroki. Każdy gruby plaster przekroić poziomo tak aby po rozłożeniu powstał jeden, duży kotlet. Przykryć folią spożywczą i rozbić starannie, ale delikatnie, na dość cienki, duży płat - ostrożnie, aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, smażyć kilka minut aż grzyby zmiękną i odparuje prawie cały sos; doprawić i dodać natkę, wymieszać, wystudzić. Na środek każdego płata mięsa nałożyć 2 łyżki grzybów, zebrać dookoła brzegi tworząc woreczek i zawiązać go dookoła nicią kuchenną. Naczynie żaroodporne (albo brytfankę) posmarować pozostałym masłem, ułożyć sakiewki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min. w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie usunąć z sakiewek nitkę i obwiązać je (dla ozdoby) sparzonymi łodyżkami szczypiorku. Podawać z młodymi ziemniaczkami i jarzynami z wody. Po nadzianiu mięsa zostało mi trochę grzybów , dodałam do powstałego w trakcie pieczenia sosu i podałam do ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

23.03.2012 22:01
Sakiewki powalają na kolana gości i nie można ich zrobić z drobiu bo się rozpadają :)

Tomek13

28.01.2012 22:56
super

Tomek13

28.01.2012 22:56
super

rjustysia

22.12.2011 11:52
Fantastycznie to wygląda :) a te zdjęcia grzybów przypomniały mi, jak bardzo uwielbiałam je zbierać :)

Natalia/tubisiek

30.09.2011 11:35
bardzo fajne

Karolina69

30.07.2011 09:24
fajne

ana00

19.07.2011 19:12
To musi być smaczne

Anna169Hosz

28.06.2011 21:00
Dobrze, że sezon na grzyby już się zbliża- takie pyszności.

Beatris

08.06.2011 08:46
Smaczna potrawa, i jak ciekawie podana.

PaniMISIOWA

19.04.2011 20:52
wspaniałe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat