Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy
+ 0,5 szklanki zmielonych migdałów
Sypkie produkty łączymy. Z jajek rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier, na końcu żółtka. Rozkrawujemy laskę wanilii nożem wydłubujemy ziarenka i dodajemy do masy. Do ubitych jajek dosypujemy mąkę, delikatnie mieszamy. Wlać ciasto do tortownicy piec ok. 1 godz. w 180*C.
MASA:
200 g orzechów włoskich mielonych
200 g margaryny
200 g cukru pudru
¾ szk. mleka
zapach rumowy
Mleko gotujemy, orzechy wsypujemy do wrzącego mleka (powinny być zaparzone) i wystudzić. Margarynę ucieramy z pudrem, nastepnie dodajemy zmielone wystudzone orzechy.
Upieczone ciasto przekrawujemy na 3 części, przekładamy powstałym kremem.
Zdobienie wykonujemy z lukru plastycznego, a myszy lepimy z marcepanu, kwiaty kupujemy cukrowe.