Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony
Barszcz: 1 ½ l wody, 40 dag buraków, 30 dag mięsa z kością, 20 dag kości, 20 dag
włoszczyzny, 1 dag suszonych grzybów, 5 dag cebuli, ¼-½ l kwasu burakowego, 1 liść
laurowy, pieprz, sól, cukier, 1 ząbek czosnku.
Mięso, kości oraz namoczone grzyby zalać wodą, osolić, po czym gotować na wolnym
ogniu. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, zrumienioną cebulę i przyprawy.
Buraki upiec lub ugotować osobno (w łupinach), obrać, zetrzeć na tarce, dodać do
przecedzonego wywaru. Przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem, dodać kwas
burakowy. Barszcz można także przygotować na rosole z szynki, boczku lub kiełbasie