Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z kurczakiem w sosie borowikowym
Grzyby przekładamy do miski z letnia wodą i moczymy przez całą noc.
Przygotowanie gnocchi:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę. Do ciepłych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i masło, a następnie zgniatamy za pomocą praski do purée. Gdy masa ziemniaczana będzie jednolita, formujemy z niej 2-3 wałeczki, odcinamy nożem kolejne porcje na kluski i formujemy kształt łezki. Za pomocą noża robimy na środku rowek, a za pomocą widelca karby. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
Przygotowanie sosu:
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami, a następnie podsmażamy na margarynie z obu stron i odkładamy na talerz.
Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i borowiki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając, do czasu odparowania części bulionu i zgęstnienia sosu.
Gdy sos już będzie gotowy, dodajemy do niego kurczaka i chwilę razem podgrzewamy.