Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi
Grzyby moczymy a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy.
Kapustę kiszoną wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, studzimy a następnie drobniutko szatkujemy. Jeśli lubimy mniej kwaśne można najpierw przepłukać kapustę pod bieżącą wodą. Łączymy z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać odrobinę oliwy.
Płat ciasta francuskiego kroimy wzdłuż na prostokąty o szerokości ok. 10 cm
Na środek każdego prostokąta nakładamy wzdłuż farsz a następnie składamy na pól, dociskamy brzegi aby się skleiły. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i gruboziarnistą solą morską a następnie kroimy w rąby.
Układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 10-12 minut do momentu aż paszteciki się zarumienią.