Rosochate babeczki z kurczakiem

Rosochate babeczki z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1/2
  • mleko

    1 szklanka
  • cebula biała

    1
  • żółtko jaja

    1
  • mąka tortowa

    100 gram
  • białko

    1
  • woda

    1/4 szklanki
  • mleko 3,2%

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki około 2 centymetrów, pieprzymy, solimy i zalewamy szklanką mleka. W ten mięso zamarynuje się i będzie miękkie. Następnie kroimy cebulę w kostkę i na patelni trzeba ją zeszklić. Następnie dodajemy 1 jajko i żółtko, 2 łyżki tartej bułki, natkę pietruszki i odrobinę tymianku. Z farszu robimy niewielkie kulki. Foremki na babeczki smarujemy oliwą pędzelkiem i wstawiamy mięsne kulki do naoliwionych foremek na kilkanaście minut w temp ok 180 stopni.

Ciasto:
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto czyli 1/3 szklanki mleka, 100 gram mąki, 1 białko i 1/4 szklanki wody, tak aby dały konsystencję ciasta naleśnikowego. Wyjmujemy z piekarnika foremki z klopsikami i ostrożnie po krawędziach foremek wlewamy ciasto i znowu wstawiamy do piecyka na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Potrawa jest gotowa, gdy ciasto zacznie odstawać od foremek. Wykładamy na talerzyk, można podawać z sosem salsą lub sosem tatarskim jako pyszną przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rakow2

08.10.2011 18:24
nazwa świetna

Goya

05.08.2011 08:39
super

Sarenka

05.03.2011 14:22
Smieszna nazwa :))

Sarenka

05.03.2011 14:22
Smieszna nazwa :))

Jolanta40

07.02.2011 11:42
świetne

sylwiachmiel

21.10.2010 06:50
ciekawy przepis :)

PaniMISIOWA

05.10.2010 10:07
bardzo interesujący przepis

SmakolykiJoanny

29.09.2010 12:14
bardo ciekawe

justyna111

25.09.2010 14:07
super

iwa643

25.09.2010 13:46
super ,pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat