Przepis i sposób przygotowania na: Rosochate babeczki z kurczakiem
Pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki około 2 centymetrów, pieprzymy, solimy i zalewamy szklanką mleka. W ten mięso zamarynuje się i będzie miękkie. Następnie kroimy cebulę w kostkę i na patelni trzeba ją zeszklić. Następnie dodajemy 1 jajko i żółtko, 2 łyżki tartej bułki, natkę pietruszki i odrobinę tymianku. Z farszu robimy niewielkie kulki. Foremki na babeczki smarujemy oliwą pędzelkiem i wstawiamy mięsne kulki do naoliwionych foremek na kilkanaście minut w temp ok 180 stopni.
Ciasto:
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto czyli 1/3 szklanki mleka, 100 gram mąki, 1 białko i 1/4 szklanki wody, tak aby dały konsystencję ciasta naleśnikowego. Wyjmujemy z piekarnika foremki z klopsikami i ostrożnie po krawędziach foremek wlewamy ciasto i znowu wstawiamy do piecyka na 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Potrawa jest gotowa, gdy ciasto zacznie odstawać od foremek. Wykładamy na talerzyk, można podawać z sosem salsą lub sosem tatarskim jako pyszną przekąskę.