Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z mięsem, kalafiorem i mozarellą
2.Obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Mozzarellę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę. Mieszając usmażyć na szklisto. Dołożyć mięso i mocno przysmażyć. Mięsną masę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
3.Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć masę mięsną. Przykryć połową plastrów mozzarelli.
4.Śmietanę zmiksować z jajkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, polać mozzarellę. Na tym ułożyć różyczki kalafiora. Przykryć resztą sera. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.
5.Przed podaniem posypać pokrojonym w kosteczkę pomidorem.