Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z pieczarkami i kminkiem
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 min na wolnym ogniu.
Płat ciasta francuskiego kroimy wzdłuż na prostokąty o szerokości ok. 10 cm
Na środek każdego prostokąta nakładamy wzdłuż farsz a następnie składamy na pól, dociskamy brzegi aby się skleiły. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i gruboziarnistą solą morską a następnie kroimy w rąby.
Układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 10-12 minut do momentu aż paszteciki się zarumienią.
Doskonałe do piwa lub czerwonego barszczu.