Przepis i sposób przygotowania na: RYBA ZAPIEKANA Z WARZYWAMI
- 20 DAG WARZYW ( MARCHEW, SELER, CEBULA, PIETRUSZKA)
- 20 DAG OLEJU
- SÓL
-25 DAG POMIDORÓW
- 5 DAG TŁUSZCZU
- SER ŻÓŁTY
- 2 DAG TARTEJ BUŁKI
- 3 SZTUKI RYBY ( DORSZ LUB PSTRĄG)
CZYNNOŚCI:
WARZYWA UMYĆ, OPŁUKAĆ, POSZATKOWAĆ. WŁOZYĆ DO RONDELKA WLAĆ 3-4 ŁYŻKI WODY, DODAĆ OLEJ, OSOLIĆ. GOTOWAĆ DO MIEKKOŚCI. RYBĘ SPRAWIĆ, OPŁUKAĆ, ODDZIELIĆ RYBĘ OD OŚCI. OSOLONE FILETY UŁOZYĆ NA PÓŁMISKU POSMAROWANYM TŁUSZCZEM. RYBĘ POKRYĆ WARZYWAMI. UŁOŻYĆ OPŁUKANE I POKROJONE W PLASTRY POMIDORY. POSYPAĆ TARTYM SEREM I BUŁKĄ TARTĄ. WSTAWIĆ DO ŚREDNIO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA I ZAPIEKAĆ OKOŁO 30 MINUT. GDY RYBA JEST UPIECZONA ASER ZRUMIENIONY, WYJĄĆ Z PIEKARNIKA. PODAWAĆ NA GORĄCO.