Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bagietki
Dodać mąkę, wodę, sól, cukier i olej i wyrobić ciasto.
Pozostawić je w misce przykrytej ściereczką około 20 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i przesmażyć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę.
Smażyć od czasu do czasu mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wyłączyć gaz, do usmażonych składników dodać osączoną z zalewy mieszankę meksykańską, płatki, majonez i ketchup i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrobić, podzielić na 4 części.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty grubości około pól centymetra.
Na środku wzdłuż każdego ułożyć po 1/4 farszu i założyć brzegi tak aby nachodziły na siebie.
łączeniem do spodu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować bagietki rozmąconym jajkiem.
Piec 40 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.