Zdrowe batony daktylowo-orzechowe

Zdrowe batony daktylowo-orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Rewelacyjna zdrowa wersja sklepowych batoników. Dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego i daktyli!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • daktyle

    1 szklanka
  • masło orzechowe

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • nasiona chia

    1 łyżka
  • suszone wiśnie

    2 łyżki
  • orzechy nerkowca

    3 łyżki
  • czekolada gorzka

    60 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle przekładamy do głębszej miski.

Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera.

Do masy dokładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta.

Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch masy daktylowej. Ponownie chłodzimy w lodówce.

Całość kroimy na małe batoniki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat