Przepis i sposób przygotowania na: Zdrowe batony daktylowo-orzechowe
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle przekładamy do głębszej miski.
Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera.
Do masy dokładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta.
Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch masy daktylowej. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Całość kroimy na małe batoniki.