Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z truskawkami
Truskawki oczyszczamy i płuczemy, osączamy czy osuszamy. Czereśnie płuczemy i wyciągamy pestki też osuszamy. Żelatynę rozprowadzamy we wrzątku i lekko przestudzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serki łączymy mikserem z cukrami i dodajemy śmietanę. Mieszamy na wolnych obrotach albo łyżką. Doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy żelatynę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy połowę biszkoptu z 4-5 jajek. Wykładamy ok. połowę masy serowej i kładziemy owoce (część zostawiamy) trochę wciskamy w masę i przykrywamy resztą masy serowej. Wyrównujemy wierzch i kładziemy resztę owoców. Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie i odstawiamy aż zaczną gęstnieć. Zalewamy galaretką owoce i odstawiamy do lodówki do stężenia.