Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos koperkowy, który doskonale sprawdza się do wielu dań z drobiu, porcji mięsa z dodatkiem ziemniaków. Fajnie sprawdza się z ugotowanymi na twardo jajkami itp.

Składniki:

koperek świeży 1 pęczek
bulion 1 szklanka
śmietana 30% 150 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

Koperek po oczyszczeniu drobno posiekać. Bulion zagotować.
Mąkę połączyć ze śmietaną, następnie powoli wlewać ją do bulionu cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i dalej gotować aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz szczyptą przyprawy uniwersalnej a także szczyptą czosnku granulowanego. Dodać posiekany koperek, jeszcze chwilkę pogotować ciągle mieszając.
Gotowy sos zdjąć z ognia. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami, ziemniakami, również do mięs, do potraw z drobiu itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:51
dobry sos.
gusia1000 07.06.2018 19:49
dobry sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak