Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Filet z kurczaka pod pierzynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka
500 g
Przyprawa do mięs Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
brokuł
1/2 główki
marchewka
szczypiorek
3 łyżki
Sklep Prymat
papryka czerwona
1/2 szt
ser żółty
150 g
jogurt naturalny
200 ml
majonez
4 łyżki
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka pod pierzynką

Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony. Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą - pokrojone różyczki brokułu, marchewkę, ser, szczypiorek, czerwoną paprykę. Dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy czosnkiem granulowanym. Całość wykładamy na mięso. Zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 40 minut. Przed końcem możemy odkryć naczynie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 07.03.2018 11:55
Smaczny pomysł na filet z piersi kurczaka. Mięso jest aromatyczne, kruche i soczyste. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej syte. Polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak