Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone podudzia z kurczaka

4.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na podudzia z piekarnika, prosty sposób na przygotowanie kurczaka. To idealny pomysł na smaczny obiad dla rodziny. 

Składniki:

podudzia z kurczaka 1 kg
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
miód prawdziwy 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 łyżeczki
Marynata do mięs klasyczna Prymat 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone podudzia z kurczaka

Przepis na znakomicie doprawione, chrupiące i bardzo soczyste pieczone podudzia z kurczaka. Bardzo smaczne danie obiadowe, które jest banalnie proste do zrobienia.

Udka myjemy i nacieramy solą, pieprzem, możemy troszkę ponacinać. Odkładamy na bok.

W osobnej miseczce dodajemy wszystkie składniki i przyprawy. Polewamy oliwą i mieszamy robiąc marynatę. Na udka nakładamy gęstą marynatę i dobrze obtaczamy mięso.

Kładziemy w naczyniu żaroodpornym udka wraz z pozostałym sosem. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni C i pieczemy do 1,5 godziny przewracając od czasu do czasu udka.

Pieczone podudzia z kurczaka podawaj z ziemniaczkami lub frytkami oraz warzywami np. surówką z marchewki, kapustą kiszoną, sałatą czy buraczkami.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 09.02.2018 22:00
dobre danie z kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak