Przepis i sposób przygotowania na: Podsmażane pierożki do barszczyku
Grzyby zalać ciepłą wodą na 10-15 min opłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Gdy zaczną mięknąć przelać przez sito, a wywar grzybowy zachować. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć lekko drobno pokrojoną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i chwilę dusić.
Gdy kapusta zmięknie osączyć ją i dodać na patelnie. Podlać grzybowym wywarem i dusić chwilę bez mieszania. Później wymieszać i dusić jeszcze 10-20 min. Doprawić do smaku i przestudzić.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto(jajko można pominąć). Podzielić na części i każdą rozwałkować.
Wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 5 min od wypłynięcia.
Pierogi osączyć na sicie a gdy troszkę obeschną obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Dobrze smakują podane do barszczyku.