Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona w pomarańczach z goździkami i miodem
2. Po tym czasie jedną pomarańczę kroimy w ćwiartki, a jedną w plasterki razem ze skórką. Pokrojoną na ćwiartki pomarańczę wkładamy do środka kaczki. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową piersiami do dołu. Od góry smarujemy olejem. Obkładamy pokrojonymi plasterkami pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez 100 minut od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sosem (co 20 minut)
3. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni. Kaczkę wyjmujemy, zdejmujemy pomarańcze. Smarujemy z wierzchu miodem i obkładamy pozostałą, pokrojoną w plastry pomarańczą. Pieczemy jeszcze 40 minut. Smacznego!