Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na biszkopcie
1. Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
2. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.
3. Dodać olej i ocet, chwilę miksować.
4. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
5. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.
Masa jabłkowa:
1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.
2. Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde. Ilość cukru należy zwiększyć w przypadku bardzo kwaśnych jabłek.
3. Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
4. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe, dostępne w sklepach jabłka na szarlotkę ze słoika. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
5. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.