Karczek z pieprzem cytrynowym

Karczek z pieprzem cytrynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżek mąki pszennej

    kilka
  • duże cebule

    ew. 2
  • schab

    1 kg (chudy, karkowy, wieprzowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab pokroić na niezbyt cienkie plastry. Lekko je rozbić przez folię. Mocno oprószyć pieprzem cytrynowym i lekko solą. Odstawić na ok. 30 min. do lodówki. Każdy kotlet oprószyć mąką, strzepnąć nadmiar. Kłaść na bardzo mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć do zrumienienia z obu stron. Właściwie taki obsmażony schab jest już gotowy do jedzenia, szczególnie gdy jest na prawdę chudy i mało poprzerastany. Można też zdjąć go z patelni i podsmażyć lekko na niej pokrojoną w półplasterki cebulę a następnie włożyć kotlety z powrotem, podlać niewielką ilością wody i poddusić ok. 30 min.. Pieprz cytrynowy nadaje bardzo przyjemny aromat.

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kaja1991

25.04.2012 20:56
super danie;)

caroline1983

28.11.2011 15:59
bardzo aromatyczne danie

Grażyna13

27.04.2011 09:33
Mniam, muszę wypróbować :)

Allice

18.04.2011 15:46
smakowicie wygląda :)

Ela20

04.04.2011 10:06
zapowiada się pyszne danie :)

BozenA

26.11.2010 17:50
mmmm

BozenA

26.11.2010 17:50
mmmm

eli_555

19.09.2010 21:24
Pyszniutkie kotlety z karczku.

rosik93

30.08.2010 22:48
już wiem do czego użyć pieprzu cytrynowego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat