Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowe kuleczki z rodzynkami i czekoladą.
Wykonanie:
1. Sezam prażymy na suchej blaszce w gorącym piekarniku ( ja prażyłam w temperaturze 180 stopni ) przez kilka minut często mieszając. Należy uważać, żeby za mocno nie zrumienić, bo będzie gorzki. Następnie przysypujemy do miski i studzimy.
2. Następnie do sezamy dodajemy olej, cukier i miód, następnie chwilę miksujemy blenderem, tak, żeby większa część ziaren była w całości.
3. Czekoladę kroimy w małą kosteczkę i razem z rodzynkami dodajemy do sezamu i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe kuleczki i układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.
4. Kulki pieczemy około 5 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Następnie studzimy i podajemy.
5. Smacznego.