Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron z pieczarkami
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oleju i podsmażamy grzyby ok. 7-10 minut. Pod koniec delikatnie solimy i posypujemy majerankiem. Podsmażone pieczarki odkładamy na bok.
Na drugiej patelni albo w rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i gotujemy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego sosu dodajemy startą mozzarellę, makaron i pieczarki. Delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut aż wierzch się zarumieni.