Pierogi z kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym

Pierogi z kurkami w sosie śmietanowo-kurkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • farsz z kurek

  • sos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- na pierogi:.
600g mąki pszennej.
jajko.
łyżeczka proszku do pieczenia.
2 łyżki oleju słonecznikowego.
250ml ciepłej wody.
- nadzienie:.
400g kurek.
cebula.
cebula dymka (jej zielona część).
2 ząbki czosnku.
masło do smażenia.
sól.
pieprz.
natka pietruszki.
jajko.
- sos:.
180 ml śmietany do sosów.
150g kurek.
natka pietruszki.
dymka zielona cześć.
sól.
pieprz.
masło

Make przesiać, dodac jajko, proszek, olej, wyrabiac stopniowo dolewajac wody. Zagniesc elastyczne ciasto. Odstawic na 15 minut. Zrobic farsz. Kurki umyć, oczyscic, posiekać, cebule biała i czosnek pokroic w drobno. Na roztopionym maśle zeszklic cebule, czosnek, dodać kurki, doprawic sola i pieprzem smazyć do zrumienia i aż kurki zmiekną. Dodac pokrojona w talarki dymke oraz natkę pietruszki. Wbic jajko , wymieszac, ostudzić farsz. Ciasto rozwałkowac, posypując mąke. Ja uzywałam szklanki do wykrajanie kólek, nakładałam kółko i farsz do takiego małego pomocnika do lepienia pierogow. Dzięki niemu szło szybko i bezproblemowo. Wysżło mi 51 pierogów z kurkami (i 25 z mięsem bo zostało mi jeszcze ciasto). Zagotować wode z sola, jak zacznie wrzec wrzucić pierogi, poczekac az wyplyna, dac im jeszcze chwilę gotowania i wyłowic Odsączyc pierogi.Na osobnej patelni na masle usmażyc kurki, dodac zielona część dymki, natkę, sól i pieprz. Gdy grzyby zmiekną dodać smietane, wymieszac, podgrzac. Na porcje pierogów nałozyc sos kurkowy. Gotowe. Pychota.

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bercik1

16.05.2011 10:47
Bardzo lubię kurki.

IlonaAlbertos

15.05.2011 12:22
Wspaniale wygląda, już nie mogę doczekać się sezonu na kurki :)

Katarzyna156

13.10.2010 20:53
musi być pyszne

pawel007

05.10.2010 08:42
super.

eli_555

20.09.2010 23:44
pycha

bernika

12.09.2010 20:30
tak jest ok w przeciwieństwie do twoich plagiatow. bo sztuka jest z tego samego przepisu zrobic trzy rozne dania, w zaleznosci od gustu biesiadnikow. nei to co ty robisz kopiujesz ksiązki!

Anna189

12.09.2010 18:15
a dodanie trzech przepisów ze zmienionym sposobem podania jest ok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat