Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    300 g
  • cielęcina

    500 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • ser camembert

    2 opakowania
  • sok pomarańczowy

    50 g
  • masło

    2 łyżki
  • wino białe

    100 m
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • liść laurowy

  • czosnek granulowany

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10
Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety. Oprószamy kotlety solą, pieprzem kolorowym, czosnkiem granulowanym oraz lubczykiem z każdej strony. Kroimy kotlety na pół.
Krok 3 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10
Ser camembert kroimy na cienkie plastry i układamy na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące. Roladki wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 4 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim cukier, następnie dodajemy morele. Po około 5 minutach wlewamy sok pomarańczowy (opcjonalnie sok z moreli z puszki), wino i odrobinę wody, dodajemy również 2 gałązki rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki przez około 5 minut. Gdy morele w sosie będą miękkie przekładamy je razem z sosem bez rozmarynu do blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wlewamy do garnka, następnie dokładamy roladki, podlewamy wodą i dusimy przez około 15 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Cielęcina w sosie morelowym, odc. 10
Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym i np. borówkami amerykańskimi.
Doradca Smaku
Aby mięsne roladki zachowały swój kształt dobrze je przed upieczeniem schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

22.02.2016 16:54
Wygląda wysmienicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat