Fasolę zalewamy zimną wodą , pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił swoja objętość.Odlewamy wodę,fasolę płuczemy ,przekładamy do garnka,dodajemy żeberka i zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli.Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ,doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli,gotujemy przez 15-20 minut.Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem ,cukrem,słodką i ostrą papryką,dodajemy majeranek roztarty w dłoni.Zdejmujemy z ognia i dajemy śmietanę,dokładnie mieszamy.