Orzechowy karmelek

Orzechowy karmelek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Kruche

  • mąka

    250 g
  • margaryna

    10 dag
  • cukier puder

    80 g
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    3 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    150 g

Krem

  • mleko

    500 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • margaryna

    25 dag
  • cappuccino orzechowe

    5 łyżek

Oraz

  • karmel z puszki

  • orzechy włoskie

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka , wszystkie sypkie składniki i wlać olej. Masę rozlać na dwie blachy lub na jedną i upieczone przekroić. Ciasto piec do tzw "suchego patyczka"

Kruche:
Orzechy posiekać . Wszystkie składniki ciasta zagnieść , rozwałkować przełożyć do blachy posypać orzechami lekko wgnieść i piec w temp 180 stopni do zarumienienia ok 25 minut.

Krem:
Z mleka cukru i mąk ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z budyniem. Krem podzielić na części 1/3 i 2/3. Większą część zmiksować z kawą.

Przełożenie:
Orzechy posiekać , podprażyć na patelni i ostudzić.
Biszkopt posmarować masą kawową przykryć kruchym orzechami do dołu posmarować go 2/3części karmelu przykryć biszkoptem posmarować jasną masą posypać orzechami i polać rozpuszczonym karmelem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat