Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasola Jaś 1 szklanka
kiełbasa drobiowa 200 g
cebula biała 2 sztuki
przecier pomidorowy 500 g
czosnek 2 ząbki
woda 150 ml
ksylitol 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
tymianek 2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
rozmaryn 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy
wywar warzywny
przyprawa do zup

Porada

Fasolkę serwujemy jako samodzielne danie lub w połączeniu ze świeżym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Propozycja na moją, lżejszą wersję znanej nam wszystkim polskiej potrawy a la bretonne. Danie jest smaczne, sycące i bardzo pożywne :)

1. Fasolę moczymy w wodzie przez około 10 -12 godzin.

Kiedy nasz Piękny Jaś odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę i gotujemy ją do miękkości w wywarze warzywnym (u mnie z selera, pietruszki i marchewki) z dodatkiem przyprawy do rosołu (polecam piramidki smaku z zielem angielskim, liściem laurowym i lubczykiem)*.

* zamiast przyprawy możemy do gotowania dodać sam listek laurowy i ziarenko ziela angielskiego.

** do gotującej się fasoli możemy także dodać plaster wędzonego boczku lub skórkę z kiełbasy, wtedy fasola będzie jeszcze smaczniejsza.

Fasolę gotujemy do miękkości. Na 10 minut przez końcem gotowania dosalamy wodę.
Krok 1 - Fasolka po bretońsku foto
2
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy je na oleju rzepakowym.
Krok 2 - Fasolka po bretońsku foto
3
Kiełbasę drobiową obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, którą delikatnie podsmażamy na patelni.
Krok 3 - Fasolka po bretońsku foto
4
Ugotowaną fasolę odcedzamy, wkładamy do garnka i zalewamy ją gęstym przecierem pomidorowym (najlepiej domowym) i 150 ml wody. Zagotowujemy.
Krok 4 - Fasolka po bretońsku foto
5
Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, kawałki kiełbasy, cukier brzozowy oraz przyprawy: tymianek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz cayenne i oregano. Wszystko dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

Na pięć minut przez końcem duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 12.01.2015 17:59
Przepysznie podana. Super :)
Bernadeta1 12.01.2015 16:56
bardzo smaczna
Sroczka 12.01.2015 13:55
Pyszna fasolka, lubię taką.
kloruś 12.01.2015 13:54
bardzo apetyczne zdjęcie... chętnie bym skosztowała!
nogawkuchni 12.01.2015 13:51
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, Twoja wygląda smakowicie i z pewnością jest przepyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak