Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z dynią i trzema serami
Farsz: Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, doprawić pieprzem, ziołami i (ewentualnie) solą. Do boczki dodać podpieczoną dynię, wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu.