Przepis i sposób przygotowania na: Azjatycka sałatka drobiowa
Dymkę oczyściłem ,przekroiłem w poprzek i na połowę. Połówki z cebulką ponacinałem od góry i włożyłem do zimnej wody ,do momentu kiedy ponacinane fragmenty nie zaczęły się wywijać. Połówki ze szczypiorkiem pokroiłem wzdłuż na cienkie pasma i włożyłem je do zimnej wody na 5 min.
Świeży imbir obrałem i drobno posiekałem , a potem wymieszałem w dużej misce z sosem sojowym , sokiem z limonki (może być z cytryny), resztą oleju sezamowego i jogurtem.
Przyprawiłem obficie pieprzem i przyprawą chińską , po czym dodałem mięso oraz cebulki i szczypior z dymki , wymieszałem i pozostawiłem na około 15 minut.
Ogórek umyłem , pokroiłem w talarki i ułożyłem dachówkowato na talerzu , po czym nałożyłem sałatkę.