Przepis i sposób przygotowania na: Schab w miodzie i chilli
2. Do miski włożyć kotlety ze schabu. Dodać przyprawy, cebule pokrojoną w małą kostkę, drobno pokrojoną papryczkę chilli (jeśli nie lubi się ostrych potraw polecam wyjąć nasiona), nieco soku z cytrynu, skórkę z 3/4 cytryny, trochę świeżej pietruszki, 3 łyżki oliwy i miód, a następnie wymieszać.
3. Miskę z mięsem odstawić na godzinę.
4. Mięso należy smażyć na wolnym ogniu przez ok. 25 minut, czyli tyle samo ile gotować ziemniaki. Polecam smażyć na oliwie z oliwek i maśle, pół na pół. Gdy mięso stanie się brązowawe należy obrócić mięso na drugą stronę. Pamiętać by nieco cebuli i papryki pozostało na mięsie ale dobrze zostawić trochę warzyw.
5. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je na osobny talerz. Podlewamy nieco patelnię oliwą z oliwek i dodajemy nieco masła, ponownie pół na pół. Dodajemy warzywa na patelnie i przez chwilkę je podsmażamy na wolnym ogniu.
6. Podajemy ziemniaki polane sosem z podsmażanych warzyw, oliwy i masła z patelni. Mięso podajemy na lub obok ziemniaków.
SMACZNEGO!