Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 szt. (podwójne)
ryż 300 g (biały)
zielona fasolka szparagowa 300 g
pomidory 2 szt.
woda 600 ml
oliwa 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Szafran nitki Prymat kilka nitek

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem

Kroki postępowania

1
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 1 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
2
Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 2 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
3
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Krok 3 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
4
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie ułożyć kawałki kurczaka i podsmażyć do zrumienienia. Dodać fasolkę i pomidory, doprawić słodką papryką i kilkoma nitkami szafranu. Wsypać surowy ryż, dodać pieprz i sól, a następnie całość zalać wodą. Wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
Krok 4 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto
5
Gotowe danie wyłożyć na talerz. Można udekorować świeżo siekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Krok 5 - Zielona fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eeee 19.07.2014 17:21
KURCZAK PYCHA
Klausia 08.07.2014 19:49
dobre jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak