Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla z mąki żytniej
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej ciepłej/gorącej) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut.
Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki.
Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron.
Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz.
Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej) , dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać.
Najlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką.
Składniki na farsz:
Mix sałat
1 ogórek
1 pomidor
Kukurydza
Oliwki
Mały jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
Szczypta soli i pieprzu
Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami.