Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa
3 szklanki
drożdże
2 dag
oliwa
1 łyżka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
2 łyżki
papryka czerwona
1 strąk
papryka żółta
1 strąk
pomidory
3 szt
żółty ser
15 dag
tuńczyk w sosie własnym
1 puszka
szynka
5 plastrów
brokuł mały
1 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
olej
do formy
woda
1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z 2-3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do miseczki lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli,zioła prowansalskie, wlewamy rozrobione drożdże, pozostałą ciepłą /ale nie gorącą/ wodę i oliwę /możemy zastąpić olejem/. Całość dokładnie wyrabiamy, ugniatamy rękoma ok. 10-15 min. Formujemy kulę, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo /ok.5 min./, odsączamy i studzimy. Pomidory obieramy, kroimy w małą kostkę i odsączamy na sicie.
Krok 1 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto
2
Blaszkę natłuszczamy niewielką ilością oleju, wykładamy ją ciastem i odstawiamy na kwadrans. Ja wybrałam blaszkę o wymiarach 30x27 - spód wychodzi dość gruby, jeśli ktoś woli cienciejszy może wybrać większą blaszkę.
Krok 2 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto
3
Na cieście rozkładamy pokrojone pomidory, oprószamy lekko solą. Na pomidorach układamy odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, brokuła, pokrojone w kostkę papryki oraz szynkę. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Krok 3 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto
4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 20-25 min.
Krok 4 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.11.2016 14:19
Jak kolorowo
Pani Domu 04.01.2016 09:20
wygląda bardzo smacznie
erym 21.09.2014 13:12
lubie taka na bogato :)
gacopierz23 15.08.2014 12:01
dobre dodatki na pizzy
Alex_M 13.02.2014 11:59
pyszna pizza
mitek111 02.02.2014 15:55
fajna przekąska
agnieszka131919 02.02.2014 14:41
dzisiaj taką zrobię, bo wygląda przepysznie
krystyna330 02.02.2014 14:04
ale pyszności mniam
bogusia19 02.02.2014 13:53
zjadłabym z chęcia
dodi 02.02.2014 13:36
na pewno przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak